B-komplex kompletně

05/21/2018 11:16:08 Autor: Filip Grznár

Každý ví, co je B-komplex. Všichni si vybaví vitamíny rozpustné ve vodě, jejichž nejlepším zdrojem jsou kvasnice, maso, sýry, luštěniny a ořechy nebo celozrnné pečivo. Jenže co je B-komplex přesně? vybaví se nám vitamín B1,2,3,5,6,7,9,12? Pokud ne, tak čtěte!

B-komplex, je pro správné fungování metabolismu velice důležitý a velkou mírou ovlivňuje spoustu jeho pochodů. Například spalování tuků, růst vlasů, nehtů a spoustu jiných méně viditelných přesto nepostradatelných pochodů. Vitamíny B je nejlepší udržovat v organismu v rovnováze, neboť nadbytek jednoho vitamínu může vést k nadměrnému vylučování jiného.

B1 – Thiamin – je vitamín jež si tělo nedokáže uskladnit na pozdější potřebu a je tedy nutné jej průběžně doplňovat. Je zásadním činitelem při přeměně sacharidů na glukózu, zásadně tedy ovlivňuje schopnost energeticky využívat přijímanou potravu. Chronický nedostatek se může projevovat nemocí Beri-Beri, ta významně poškodila populaci na dálném východě, kde se z ekonomického hlediska začala ve velkém konzumovat bílá rýže namísto hnědé. Bílá rýže je chudá na jakékoli vitamíny vlivem zpracování. Postižené nedostatkem toho vitamínu trápí deprese, únava, ztráta chuti k jídlu, degenerace nervových cest a další zdravotní problémy.  Velmi dobře působí vitamín B1 proti únavě.

B2 – Riboflavin – stejně jako Thiamin je nutné i Riboflavin nutné neustále doplňovat. Spolu s Vitamínem A přispívá k dobrému zdraví našich očí. Sám osobě napomáhá růstu vlasů a nehtů, zpomaluje procesy stárnutí kůže a posiluje její odolnost proti kožním plísním a ulevuje při ekzémech a alergiích. Dále zmírňuje chuť na sladké. Je náchylný na světlo, rozkládá se. Proto je vhodnější mléko (domácí)  jakožto jeho dobrý zdroj, skladovat v neprůhledných nádobách.

B3 – Niacin – v těle může být syntetizován z Tryptofanu (AK). Je zásadním činitelem při tvorbě sexuálních hormonů – testosteron, estrogen, progesteron. Či dalších hormonů jako je inzulin, tyroxin a kortizon. V těle je ukládán v játrech, jeho nedostatek může nastat při léčbě antibiotiky nebo nadměrné konzumaci sladkého (spotřebovává se s nadměrnou produkcí inzulinu pro regulaci krevního cukru).

B5 – Kyselina Pantotenová – se vyskytuje v malých množstvích skoro ve všech potravinách. Od toho byl odvozen její název z řeckého „panthoten“ v překladu ze všech stran. Ovšem valné množství živin bývá průmyslovým zpracováním potravin zničeno a skupina vitamínu B je toho víc než zářným příkladem. Viz nahoře nemoc Beri-Beri. Jako ostatních vitamínů i tohoto můžeme tedy mít nedostatek. Ten se projevuje snižováním krevního cukru, což vede k vyčerpání. Dále je při nedostatku redukováno uvolňování adrenalinu. A mohou nastávat zažívací problémy. Kyselina Pantotenová je klíčovým činitelem při zpracování makroživin a produkci acetylcholinu, který přenáší nervové impulzy.

B6 – Pyridoxin – v těle není ukládán a jeho nedostatek je velice rozšířený u lidí pod redukční dietou. Tento vitamín se významně podílí na uvolňování glykogenu z jater, když svaly potřebují energii. Dále se podílí na metabolismu bílkovin a udržuje rovnováhu sodíku a draslíku. Napomáhá tvorbě červených krvinek a spolu s magneziem omezuje tvorbu kyseliny šťavelové – významný pre indikátor ledvinových kamenů.

B12 – Cyanokabalamin – Je vitamín, který se v podstatě nevyskytuje v přírodní stravě, takže pokud jste vegani pořiďte si apartní balení B12 či spirulinu a začněte chroupat o sto šest. Tento vitamín totiž, významně ovlivňuje tvorbu červených krvinek a je tedy nasazován například při léčbě anémie. Dále napomáhá zpracovávat kyselinu Pantotenovou, vitamín C, železo a v neposlední řadě posiluje činnost mozku. Nedostatek se může projevovat apatií, slabostí, psychickou nevyrovnaností a při dlouhodobé absenci i chudokrevností.

B15 – kyselina Pangaminová – je z vitamínů B relativně nováčkem. V devadesátých letech, byla hojně užívána v Rusku ke zlepšení sportovních výkonů a srdeční kondice. Brání usazování tuků v játrech a chrání je před cirhózou. Dále jako významný antioxidant brání tvorbě kyslíkových radikálů. Zmírňuje příznaky astmatu. Snižuje cholesterol v krvi. Mírní chuť na alkohol a zmírňuje příznaky kocoviny. Další účinky tohoto vitamínu jsou dále zkoumány. Při nedostatku se mohou projevovat srdečné choroby, nervové potíže, malá fyzická kondice a snížené okysličování buněk vedoucí k únavě.

B17 – Laetryl – je radikálem mezi vitamíny B, obsahuje kyanid, a tak je jeho zařazení sporné. Jako jediný se nevyskytuje v běžných zdrojích vitamínů B, ale v jádrech a peckách. Momentálně je s ním experimentováno při léčbě rakoviny. Formálně není mezi vitamíny B uváděn.

Vitamín B se doporučuje užívat po jídle a je dobré si při jeho suplementaci dát pozor na možnost zvýšení chuti k jídlu.

B-komplexu zdar!

 

Komentáře