Dýňová polévka

11/07/2017 08:30:00 Autor: Filip Grznár

Recept je BLP a je i vhodný pro osoby s laktózovou intolerancí.

POTŘEBUJEME:
- 1/2 dýně hokkaido
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
- trošku kari koření
- sůl
- cca 50ml rostlinné smetany
- dýňová semínka na posypání
- 2 PL slunečnicového oleje

Na oleji orestujeme cibuli a česnek. Potom přidáme kostky dýně (slupku neloupeme, jen vyndáme vlákna a semínka), celé chvilku orestujeme a pak zalijeme studenou vodou. Necháme vařit cca 15 minut a poté dochuťíme kari kořením, solí a celé tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka. Zjemníme rostlinnou smetanou a posypeme dýňovými semínky.

Dýně hokkaido obsahuje vitaminy A,B,C betakaroten (karotenoidy k tomu, aby se mohly vstřebat, vyžadují tuk, proto ta smetana a dýňová semínka), draslík, železo, hořčík. Je vhodná při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Je vhodná i pro diabetiky. 

Komentáře